Zoznam alergénov:

1. Obilniny obsahujúce lepok

(t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich okrem:alergen

a) pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy

b) pšeničných maltodextrín

c) jačmenného glukózového sirupu

d) obilnín používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.

2. Kôrovce a výrobky z nich.

3. Vajcia a výrobky z nich.

4. Ryby a výrobky z nich okrem:

a) rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov a karotenoidových prípravkov

b) rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných na čírenie piva a vína.

5. Arašídy a výrobky z nich

6. Sójové zrná a výrobky z nich okrem:

a) úplne rafinovaného sójového oleja a tuku(1)

b) prírodných zmesných tokoferolov(E 306), prírodného D-alfa-tokoferolu, prírodného D-alfatokoferolacetátu, D-alfatokoferolsukcinátu sójového pôvodu,

c) fytosterolov a esterov fytosterolov získaných z rastlinných olejv sójového pôvodu

d) fytostanolesteru získaného zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu.

7. Mlieko výrobky z neho (vrátane laktózy) okrem:

a) srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.

b) laktitolu.

8. Orechy

( t.j. mandle (Amygdalus communis L.), lieskové orechy (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu (Anacardium occidentale), pekanové orechy (Carya illinoiesis (Wangenh).K. Koch), para orechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich ) okrem:

a) orechov používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.

9. Zeler a výrobky z neho.

10. Horčica a výrobky z nej

11. Sézamové semená a výrobky z nich.

12. Kysličník síričitý a síričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10mg/liter vyjadrené ako SO2.